Mitt liv som hønemor

Søndag er hviledag. Ingen tanker om bibeltekst fra meg da, det kan du få på utallige møter, gudstjenester, podcaster, radio og tv. Søndager her hjemme er annerledesdager. Vi sover uten vekkeklokke og gjør det vi har lyst til når vi står opp. Aller først har vi en lang og litt ekstra god frokost. I dag var det champagneglass og bobler til frokost bare fordi det er søndag. Feire det som feires kan sier nå jeg.

Det var likevel en ting som stod på planen i dag, en litt viktig ting. Nemlig å ferdigstille hønsehuset slik at disse kyllingene kunne flytte inn. De hadde nesten vokst seg gjennom taket på buret så det var ikke helt stuerent lenger. Vi begynte i feil ende dette året med hønseholdet. Klekket kyllinger før huset var klart eller i det hele tatt begynt på. Jeg må fortsette med huset som mamsen maser om i det stille, kom det så elegant fra mannen min her om dagen. Ikke så diskret likevel da.

Vi har nå gitt hønene nytt hjem for tredje år på rad. Første gangen vi hentet høner var det nok litt på impuls. Da måtte vi finne plass over natten, det ble i låven. Rommet i låven ble større og de fikk uteplass. Andre året satt vi på ferie i Tallinn og bestilte en liten bod på finn samt transport. Det gikk bra det og. Da bodde hønene i egen bod, men fikk gå fritt ute. Det ble veldig fritt etterhvert og vi måtte på eggjakt absolutt over alt. Året etter var kyllingene i samme boden, men vi ventet lenge med å slippe dem ut i en liten luftegård. Når de endelig fikk frihet så turte de ikke gå ut og de skjønte ikke poenget. Den sommeren var de ikke frittgående. Boden har egentlig hele veien vært litt for fin for hønsehold og den er heller ikke isolert. Mannen ville derfor ha en bedre løsning.

Endelig ble det klart nok. Det er litt sånn å bo på en gård og drive med ymse hobby. Når er det bra nok? Kan bare glemme et perfekt liv så da er det en kunst å lære seg å leve med bra nok. Denne gangen ble huset bra nok når bare halve taket var malt og halve nordveggen var malt. Gulvet fikk heller ikke maling, men det er greit. Det er ikke hvitt så lenge uansett, det var bare ment som et lite «slitelag».

Hønene trenger litt tid på å pusse seg rene og pene, og på å bli kjent med livet utenfor buret. Det tar nok ikke lang tid, men ser fram til de blir husvarme og tar i bruk alle fasilitetene.

Etter disse årene med hønsehold har jeg blitt både kreativ og flink til å benytte eggene rikelig. Dette vil jeg komme tilbake til. Så da har vi en avtale, en liten bloggpost i nærmeste framtid om bruk av egg. Ønsker deg en god søndag videre!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *