Våren og forsommeren en gang til

Vårens fristelser
Vårens fristelser

Ja, det sier ihvertfall jeg ja, takk til! Her hjemme er våren og forsommeren for lengst historie. Ferien vår er vi nå ferdig med og dette innlegget skrev jeg forrige uke ved vannkanten i ei rorbu oppe i Nordland. Det var idyll, naturopplevelse og godt for det meste på en gang. Der fikk vi våren en gang til. Det tar jeg som en bonus. Syrin blomstret og granskuddene var akkurat klare til å plukkes. Jeg skulle jo hatt med meg kurven min.

Vi kunne nok med fordel kle på oss litt mer enn shorts og t-skjorte, men det levde vi godt med. Vi fikk jo se litt sol også. Nesa kom solbrent hjem igjen.

Jeg liker godt å utnytte de mulighetene som naturen gir. Ikke forbruke, ikke verne, men forvalte naturen. Det er nesten så man kan velge og vrake i hvilke næringsstoffer man helst vil ha. Tidligere på forsommeren her tok jeg med meg kurven noen meter fra huset og plukket med det som fristet mest.

Lokalmat utenfor døren
Lokalmat utenfor døren

Brennesle er rik på vitamin C og jern. Vi får også rikelig av antioksidanter når vi utnytter planten til mat i stedet for å ergre oss over utseende og brenninga.

Løvetann byr også på rikelig med vitamin C, jern og kalsium. Takker jo gladelig ja til det etter en lang og mørk vinter.

Til slutt fikk jeg fylt kurven med skvallerkål. Det er visst en ivrig sjel, men jeg synes nesten den var best på smak. Den går godt i selskap med de andre og er like stappfulle av vitamin C og jern.

Vi hadde risotto til middag denne dagen og da var det godt med litt grønt ved siden av. Blomstene tok jeg med for pynt og litt farge.

De grønne herlighetene freste jeg i ei varm panne med smakfull olivenolje, knuste hviløksfedd, salt og pepper. De ble liggende litt lenge for meg, men det gjorde egentlig ingenting. Brennesla ble sprøstekt og utrolig smakfull. Løvetann smakte litt som løvetann, men det tror jeg kanskje var fordi jeg ikke plukket de beste bladene. Skvallerkålen ble også veldig smakfull.

Grønt er skjønt om våren
Grønt er skjønt om våren

Til neste gang skal jeg gjøre et par forbedringer. Jeg skal plukke de beste bladene av løvetann. Jeg skal plukke mer brennesle og skvallerkål for det var godt. Jeg skal bruke salat-slynga mi, for det har jeg nemlig inni skapet her, men glemte det helt bort i farta.

Inspirasjon og kilder til måltidet fant jeg i boka Gratis Mat av Ellen-Beate Wollen. Det er en bok jeg har hatt mye glede av. Jeg skulle vel som alle hatt mye mer tid til slike ting, men jeg er fornøyd med noen nye erfaringer for hvert år. Jeg takker for dette måltidet og mindre terskel for å utnytte det enda bedre senere.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *