Regler kan være avgjørende

Regler kan være en god ting
Regler kan være en god ting

Dagens bibelord kan du lese her. Sak 8:16-17

Vi leser kanskje et litt annerledes vers i dag. Det handler egentlig om regler slik jeg forstår det. Vi får et lite knippe med regler og vi får noen hint om fornuftig bruk. Også viser Gud at han kjenner oss for han kommer med et lite stikk som treffer. Det er da vi rister febrilsk på hodet og sier helt uten mimikk; neida, jeg hadde ikke tenkt å gjøre det.

Tre smarte og likevel litt kompliserte regler får vi i starten. Og det er ikke bare velmenende råd. Det skal vi holde. Holde den som holde kan tenker jeg da, men jeg skal gjøre et ærlig forsøk. Jeg lover. Snakk sant til hverandre! Ja, det prøver vi alltid på. Jeg har alltid sagt at jeg ikke kan juge. Det stemmer nok ganske greit, men det er likevel ikke alltid vi sier hele sannheten. Eller hva tenker du? Ofte kan jeg si det jeg synes er behagelig og droppe det andre. Jeg har ikke jugd, men har jeg sagt sannheten. Komplisert.

Døm rett og sant i byportene. Der tror jeg vi er enige alle mann alle. Rett skal være rett og vet vi sannheten kan vi forholde oss til den og sette to streker under svaret. Da må vi vite sannheten da. Med tanke på at jeg ofte kan fortelle den delen av historien som er enkel og unnlate det litt mer kompliserte, kan det tenkes at flere er som meg. Vet jeg alltid sannheten da? Jeg tror vi skal være forsiktige med å dømme andre enn oss selv. Jeg vil påstå at vi svært sjelden vet hele sannheten. Og hvordan kan vi ha sterke meninger om andre når vi ikke har hele bildet. Nei, det blir ikke rettferdig.

Jeg liker den siste setningen i det første verset. Fell dommer som skaper fred. Det bare bobler over at visdomsbehov i den setningen. Det funker ikke med nå skal jeg vise hvem som er sjefen. I krimserier på tv blir ordene statuere et eksempel veldig ofte brukt. Det skaper kanskje en litt skremmende form for respekt, men hvordan feller man dommer som skaper fred. Jeg klarer ikke komme på gode eksempler, men likevel ble jeg så begeistret for setningen. Ja, det støtter jeg.

Nå har vi snakket om hvordan vi behandler hverandre, men vi slipper ikke unna selv. Gud er ganske direkte med oss. Egentlig er det vel Sakarja som sier disse ordene, men det er på vegne av Gud. Så sier Herren står det med jevne mellomrom gjennom hele kapittelet.

Tenk ikke ut ondt mot hverandre i hjertet. Det er jo en litt krøkkete måte å formulere baksnakking som ikke har rukket å bli ord. Vi sier det vel ikke slik i dag. Likevel er vi ganske utlært på å være ufine med andre mennesker. Det lærer vi tidlig. Spørsmålet er hvordan vi håndterer den ferdigheten. Vi trenger påminnelsen fra Gud om hvordan vi skal være mot andre. Vi kan ikke få nok. Med jevne mellomrom dukker det opp statsråder som slår et slag for nulltoleranse på mobbing. Likevel går det som en evig runddans. Vi er tunglærte eller hva.

Det er lov å ha regler. Regler kan være avgjørende for egen og andres velvære. Regler kan skape fred og sannheten vinner. Gud hater falske folk, falske lovnader og falske hjerter. Strev etter å være et sant menneske som tåler sannheten. Lista ligger høyt, men den er verdt å jobbe for. Ikke bruk så mye energi på andres list, men jobb for din egen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *