I dag er jeg femte hjul på vogna

Mandag morgen
Mandag morgen

Dagens bibelord kan du lese her. Sal 31:2-6

De fleste vogner jeg vet om har fire hjul og skal du putte på et femte så blir det liksom bare noe ekstra du egentlig ikke har hverken bruk for eller det er plass til. Det å være femte hjul på vogna bringer fram følelser i flere enn meg tror jeg. Opp gjennom barndom og ungdomstid er det en kjent og ikke fullt så kjær følelse, men der har jeg vært og jeg regner med du og kan hente opp igjen de følelsene.

Dagens tekst gir meg en sånn følelse. Salmene synes jeg ofte er sånn. Vi leser stort sett om David sine tanker til Gud og om Gud. Veldig ofte synes jeg språket er så intimt. Det er nesten så jeg er med på en liten sånn hemmelighet noen hvisker til deg etter at dere begge har huket dere ned og listet dere rundt hjørnet. De tankene får vi av David og jeg er ikke sikker på om jeg har så lyst til å ha de tankene.

I dagens reality- og hjemme-hos-samfunn så er vi vel egentlig ganske godt foret med andres liv og problemer. Luksusfellen, Sinnasnekkeren, Hellstrøm rydder opp og Businessfellen for å nevne noen. Vi fråtser jo i det slitet andre så raust innbyr oss til å se på. Likevel så sitter jeg ikke med følelsen av å være femte hjul når jeg ser de seriene. Hva er det TV klarer å lure oss inn i som ikke David gjør.

Salmene er intime og de trigger noe i oss tror jeg. I tillegg så er det så altoppslukende. Ja, du kan komme unna store deler av livet med sånn halvdårlig økonomi og slokke branner ved behov. Du kan også bo i et rotete hus som ikke går ut over noen andre. Men skal du leve med Gud og Jesus må du velge hele pakka. David smører på hvor mye Gud betyr i livet hans og jeg tror det er der det ofte butter.

Vi vil være selvstendige og vi liker ikke å underordne oss noe eller noen andre. Det byr oss i mot sånn dypest sett. Så kanskje dagens påminnelse er det da, at vi også trenger Gud og vi er fri til å overgi oss fullt og helt. Ikke bare la oss begeistre over hvor stor han er, men gi han tilliten i tillegg. Det er en ny uke med nye utfordringer og refleksjoner. Tar du utfordringen og slipper deg løs slik som David. Jeg skal ihvertfall prøve.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *