Samvittigheten min vil jeg ha i fred

Bibelen utfordrer oss på å rense samvittigheten
Bibelen utfordrer oss på å rense samvittigheten

Dagens bibelord kan du lese her. Matt. 5:21-26

Kan jeg ikke bare få leve i fred og ro uten at samvittigheten må brettes ut og bli så betydningsfull? I dag er det ikke Paulus eller David som har noen velvalgte ord om det å leve for og med Gud, nei i dag må vi bryne oss på ordene fra Jesus selv. Jeg vet ikke hvordan det er med deg, men de ordene synes jeg er vanskeligere å diskutere. En kan alltids kverulere litt når det er Paulus eller noen andre som står for ordene

Jesus er om mulig enda mer firkantet og konsekvent enn Paulus. Det blir så svart og hvitt det kan bli, og det går liksom ikke å runde av hjørnene eller fire litt på kravene. I dag er det samvittigheten som får gjennomgå. Det er nesten så vi skal glemme noe så alvorlig som pålegget om å ikke slå i hjel. Det blir nesten litt trivielt. Ja, det er forbudt å drepe og ja, vi har et rettsvesen som håndterer det. Vi bruker ikke mer tid på det, men hør her… også kommer det.

Det virker som Jesus vil vi skal forstå alvoret i hvor giftig språket vårt kan være. Uoppgjorte hendelser og stygge ord får uante konsekvenser. Det forsurer og ødelegger alle involverte. Ofte har man heller ikke kontroll på hvor mange som etterhvert blir involvert når noen snakker med noen og noen snakker med noen, og så videre.

Ofre og søke Jesus er dødfødt, det tar ikke bort roten av det som er dårlig. Det blir et spill for galleriet. Jesus vil at samvittigheten vår skal være ren. Enda så vanskelig det kan være så betyr det mer enn alle de synlige tingene vi gjør som kanskje er gode og kompenserer for det vi egentlig tenker på. Jesus pirker i samvittigheten vår og vi blir stilt litt til ansvar for å feie for egen dør. Kanskje greit å få den påminnelsen innimellom. Vi tåler det når vi tåler å snakke ned om andre enn oss selv.

Alt snakk om dom og dommeren i dag blir for meg bare støy. Det blir litt teknisk og skygger litt over det egentlige budskapet. Samvittigheten din og min bør være ren og det er det bare vi selv som kan sørge for å ha. Lykke til med det. Ta deg en runde med sunn selvransakelse og ikke ta på deg mer skyld enn du skal. Da kan vi alle gå rakrygget videre ut i novemberdagene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *