Forsoningen tvang seg fram

Tilgivelse ble forsoningen i Josef sin familie
Tilgivelse ble forsoningen i Josef sin familie

Dagens bibelord kan du lese her. 1.Mos 50:15-21

Vi leser i dag om forsoningen som satte punktum for fortiden og gav nytt håp for framtiden. Det bare oser ny energi, nytt pågangsmot, framtidshåp og en litt sånn beklemt takk for rausheten. I går fikk vi litt av historien til Josef og brødrene og det var jo ikke akkurat hverdagslig søskenkjærlighet vi leste om.

Men nå var maktbalansen var endret. Brødrene var fortsatt større og sterkere, men det var Josef som hadde makt. Gud hadde snudd situasjonen til Josef helt rundt. Han ble så fornedret og tråkket på at verdien var bunnskrapt og framtidshåpet var slukket. Les mer om det her. Likevel så var Gud større og han hadde en plan for Josef. De som ikke helt hadde skjønt det var brødrene.

Når brødrene endelig kommer inn som litt sistemann i rekka og til slutt oppdager hvor langt Josef egentlig har nådd, blir de spake. De begynner umiddelbart å tenke ut hvordan de kan redde seg selv for nå hjelper det ikke lenger å være størst. Josef er beskyttet og urørlig.

De hadde jo ikke vist seg som de klokeste og snilleste tidligere så det er jo ganske spesielt at de nå innser hva som er lurt. Og det lure var å høre på sin gamle Far, ta til seg rådene og bite det i seg. Når de legger det fram for Josef skyver de faren sin foran seg i håp om at det skal veie litt tyngre. Og det gjør de nok lurt i for det var nok ingen enkel situasjon for Josef.

Hvem er det som vil kaste bensin på bålet og lage enda mer drama? Noen som kanskje har for mye energi og lite annet å finne på. Josef fikk en gavepakke med ydmykhet surret inn i forsoningen for familien. Han måtte likevel ta et valg. Han kunne valgt å holde dramaet vedlike og gått både ekstrarunder og strafferunder.

Josef løftet blikket og takket Gud for at han hadde snudd elendigheten til noe godt og at han nå fikk muligheten til å være større, være rausere, være fred. Han tok muligheten og det ble nytt liv i den store, kompliserte og sammensatte familien.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *